Vanliga frågor om att registrera avhandlingar

i Lunds universitets publikationsdatabas
Här har vi samlat de vanligaste frågorna. Har du fler frågor kontakta ansvarig person på din fakultet/institution, se kontaktuppgifter.

Var registrerar jag avhandlingen?

I LUCRIS.

Vad behöver jag för att kunna registrera min avhandling?

• Inloggningsuppgifter (Lucat).
  • Uppgifter om avhandlingens titel, ISBN etc.
  • Abstract på engelska, gärna även på svenska.
  • Uppgifter om disputationen, var och när etc.
  • Avhandlingens fulltext som PDF för arkivering.

Du kan alltid spara din påbörjade registrering och återvända senare.

Hur får jag inloggningsuppgifter?

För att kunna registrera en avhandling måste du ha ett Lucat-konto.

När ska jag lägga in informationen?

Detta ska ske i god tid före disputationen. Kontakta din fakultetssekreterare eller motsvarande för exakt information om senaste registreringsdag.

Vem är min fakultetssekreterare eller den person som är ansvarig på min fakultet/institution/avdelning?

Se listan över kontaktpersoner.

Hur får jag tag på ett ISBN?

Innan du skickar din avhandling till tryck ska den få ett unikt ID. Detta kallas International Standard Book Number (ISBN) och trycks oftast på avhandlingens försättsblad.

Hur ser jag att det jag skrivit verkligen kommit in i databasen?

När du har registrerat din avhandling i LUCRIS skickas ett meddelande till din fakultetssekreterare eller motsvarande som godkänner registreringen. Du får ett meddelande när registreringen är godkänd och synlig i LUP.

Vad gör jag om jag inte har en PDF-fil vid registreringstillfället?

Kontakta din fakultetssekreterare eller motsvarande.

Hur gör jag för att publicera avhandlingen i fulltext?

Om du själv eller universitetet är utgivare av avhandlingen kan du själv göra PDF-filen av avhandlingen publik i samband med registreringen i LUCRIS.

Hur distribueras den tryckta avhandlingen?

Varje doktorand ska lämna 4 kompletta exemplar av avhandlingen till Universitetsbiblioteket. I varje exemplar av avhandlingen ska det finnas ett dokumentdatablad.

OBS! Doktorander vid Samhällsvetenskapliga fakulteten lämnar bara 3 exemplar till Universitetsbiblioteket. Doktorander vid Humanistiska och teologiska fakulteterna lämnar inte några avhandlingar till Universitetsbiblioteket, fakultetskansliet ombesörjer detta.

För alla doktorander gäller att 1 exemplar av licentiatavhandling ska lämnas till Universitetsbiblioteket.

Vill du hellre skicka dina avhandlingar per post? Adressera då försändelsen till Universitetsbiblioteket, Box 3, 221 00 Lund. Glöm inte att märka kuvertet med "Avhandlingar" och att skriva returadress - vi skickar ett kvitto på att vi har tagit emot dina avhandlingar.

Kontakta din fakultetssekreterare eller motsvarande för ytterligare information.

Var finns underlaget för dokumentdatabladet som ska finnas med i den tryckta avhandlingen?

I avhandlingen ska det finnas ett abstract-blad med information om disputationen. Här finns underlag för abstract-blad::

Dokumentdatablad (PDF)
Dokumentdatablad (doc)

Matematik / Naturvetenskapliga fakulteten
ann [dot] ivarsson [at] science [dot] lu [dot] se (Ann Ivarsson)

tobias [dot] nilsson [at] science [dot] lu [dot] se (Tobias Nilsson)

Medicinska fakulteten
Anette [dot] Saltin [at] med [dot] lu [dot] se (Anette Saltin)

Tekniska fakulteten (LTH) samt IIIEE
maria [dot] bajuk [at] kansli [dot] lth [dot] se (Maria Bajuk)

lotta [dot] malmborg [at] kansli [dot] lth [dot] se (Lotta Malmborg)

Humanistiska och teologiska fakulteterna