Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Öppna nätbaserade kurser om akademiskt skrivande

Lunds universitet har utvecklat två MOOC-kurser i akademiskt skrivande: Akademiskt skrivande och Writing in English at University.

Kurserna är avsedda att vara en resurs för studenter och lärare vid Lunds universitet, men är öppna för alla intresserade. Se mer om respektive kurs nedan.

Samtliga föreläsningar ligger öppet och fritt tillgängliga på Youtube:

Playlist för Akademiskt skrivande

Playlist för Writing in English at University

För att komma åt allt material som ingår i kurserna, anmäler man sig via kursplattformen Coursera, vilket är gratis och bara kräver en e-postadress. Då kurserna har kontinuerlig antagning, finns det flera tillfällen att påbörja kurserna.

Anmälan till kursen Akademiskt skrivande

Anmälan till kursen Writing in English at University

Kursen Akademiskt skrivande

Vilket ämne du än studerar på universitetet så är skrivandet en del av utbildningen. Hur man skriver varierar mellan olika ämnen, men det finns också gemensamma nämnare för alla akademiska texter. I den här kursen riktar vi oss till dig som är – eller vill bli – student. Du får dels allmänna råd om hur du planerar ditt skrivande, dels mer specifika tips om disposition, struktur, språk och stil. Några lektioner behandlar särskilt  hur du argumenterar trovärdigt och hederligt i akademiska sammanhang. I det sista kursmomentet riktar vi oss till dig som är lärare på universitetet med tips på hur skrivträning kan integreras i ämnesundervisningen.
Kursen består av fem moduler:

  1. Varför skriver man?
  2. Hur bygger man en akademisk text?
  3. Hur ser det akademiska språket ut?
  4. Vad innebär akademisk hederlighet?
  5. Till lärare: Hur utvecklar vi studenters skrivande?

Föreläsare

Susanne Pelger, Sara Santesson, Nicolette Karst, Fredrik Vanek

Kursen Writing in English at University (kursen ges på engelska)

Om du är intresserad av kursen om akademiskt skrivande på engelska hittar du mera detaljerad information på vår engelska presentationssida.

Kontaktinformation

Linda Dahlberg, kursadministratör

Linda [dot] dahlberg [at] stu [dot] lu [dot] se (Linda[dot]dahlberg[at]stu[dot]lu[dot]se) 

MOOC-kurser

MOOC står för Massive Open Online Course och är kostnadsfria högskolekurser på nätet, öppna för vem som helst.

Observera att det inte går att räkna in en MOOC i sin examen eller få högskolepoäng för kursen.