Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

För dig som är ny student

Här har vi samlat information för dig som ska börja använda biblioteken vid Lunds universitet.

Två saker du behöver för att använda biblioteken

1. Studentkonto

Alla studenter vid Lunds universitet får ett studentkonto när de börjar. Du använder ditt studentkonto för att logga in på nätverk, bibliotekskatalogen LUBcat, bibliotekens datorer, skrivare och för att nå våra databaser och artiklar hemifrån. 

Läs mer om studentkonto på universitetets webbplats

2. LU-kort

LU-kortet är ditt lånekort och passerkort. Du kan även använda det i bibliotekens låneautomater och för att kopiera och skriva ut.

På LU-kortets webbplats finns information om var och när du kan hämta ditt kort. Du hittar även din PIN-kod där. På grund av covid-19 kan det vara en bra idé att fixa ditt LU-kort så fort som möjligt, så att du inte hamnar i långa köer.

Läs mer om LU-kortet på LU-kortets webbplats

Så här hittar du kurslitteratur och annat material

Litteraturlistor hittar du på din institutions webbplats eller på den lärplattform som din institution använder sig av.

Du söker upp böckerna i bibliotekskatalogen LUBcat. Där ser du vilket bibliotek som har boken och vilken hylla den står på. Om alla exemplar är utlånade kan du ställa dig i kö. I LUBcat kan du även se när du ska lämna tillbaka böckerna du har lånat.

Låna gärna dina kursböcker redan före introduktionsmötet för att undvika trängsel på ditt bibliotek.

Läs mer om hur du söker efter material på bibliotekens webbplats

Bibliotekskatalogen LUBcat

Så här får du hjälp om du har lässvårigheter

Har du dyslexi, synskada eller andra lässvårigheter kontaktar du ditt ämnesbibliotek för att få anpassad kurslitteratur som till exempel talböcker. 

Flera av universitetets datorer är utrustade med olika stödprogram. Programmen kan du även installera på din egen dator. 

Läs mer om läs- och skrivstöd på bibliotekens webbplats

Här kan du sitta och plugga

De flesta bibliotek vid Lunds universitet har studieplatser för både enskilt arbete och för grupparbete. Grupprum och datorer är ibland bokningsbara. 

På grund av coronaviruset är inte alla studieplatser öppna. Tänk på att hålla avstånd för att undvika smittspridning.

Läs mer om hur coronaviruset påverkar bibliotekens verksamhet på bibliotekens webbplats

Kolla gärna vad som gäller på ditt bibliotek innan du besöker det

Här hittar du digitalt material som e-böcker, artiklar och databaser

LUBsearch är en gemensam ingång till bibliotekens resurser. Här hittar du artiklar, tidskrifter, avhandlingar och böcker. Är du utanför campus behöver du logga in med ditt studentkonto för att komma åt fulltexterna.

Våra ämnesspecifika databaser hittar du på Databaser A-Z . En samlad ingång till våra e-tidskrifter och e-böcker finner du i ePublications. Du behöver logga in med ditt studentkonto för att nå resurserna.

Sök bland bibliotekens resurser i LUBsearch

Ämnesspecifika databaser hittar du i Databaser A-Z

Hitta E-tidskrifter och e-böcker i ePublications