Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Söka öppna data

Öppna forskningsdata kan sökas, beroende på var det laddats upp, i ett datarepositorium, i speciella datatidskrifter eller som supplement till en tidskriftsartikel.

Om forskningsdatan blivit tillgängliggjord i ett repositorium som har långtidslagring samt att man har upprättad tillförlitlig metadata kring data, möjliggör det för andra att söka, hitta och återanvända den. Om datamängden dessutom är försedd med ett unikt ID, så kallat beständig identifikator/ persistent identifikator som till exempel DOI (Digital Object Identifier), kan datamängden även citeras. 

Registry of research data repositories är en söktjänst med öppna data. Det är ett arkiv med 1500 olika forskningsdatarepositorium från hela världen.

Registry of research data repositories


Allmänna/ ämnesövergripande repositorier 

Det finns en rad repositorier där man kan söka data men även deponera egen data, samt få sk DOIer för dataidentifikation. Här är några exempel:


Nationella infrastrukturer och vetenskapliga ämnesarkiv