Söka öppna data
Öppna forskningsdata kan sökas, beroende på var det laddats upp, i ett datarepositorium, i speciella datatidskrifter eller som supplement till en tidskriftsartikel.
Om forskningsdatan blivit tillgängliggjord i ett repositorium som har långtidslagring samt att man har upprättad tillförlitlig metadata kring data, möjliggör det för andra att söka, hitta och återanvända den. Om datamängden dessutom är försedd med ett unikt ID, så kallat beständig identifikator/ persistent identifikator som till exempel DOI (Digital Object Identifier), kan datamängden även citeras.
Registry of research data repositories är en söktjänst med öppna data. Det är ett arkiv med 1500 olika forskningsdatarepositorium från hela världen.
Registry of research data repositories
Allmänna/ ämnesövergripande repositorier
Det finns en rad repositorier där man kan söka data men även deponera egen data, samt få sk DOIer för dataidentifikation. Här är några exempel:
Nationella infrastrukturer och vetenskapliga ämnesarkiv
- Humaniora, samhällsvetenskap och medicin:
Svensk nationell datatjänst (SND) - Miljö- och klimatforskning:
Environment Climate Data Sweden (ECDS) - Länk till Vetenskapsrådets lista över nationella och internationella infrastrukturer som fått driftsbidrag 2016:
Infrastrukturer för forskning - BILS (Bioinformatics Infrastructure for Life Sciences)
- stödjer forskning inom biologi - Global Biodiversity Information Facility GBIF-Sweden
- för fri tillgång till data om biologisk mångfald - ESS – ERIC (European Social Survey)
- tillgängliggör sociala data för internationella jämförelser