Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lån

Biblioteken vid Lunds universitet har gemensamma lånevillkor och bibliotekskort. I vår bibliotekskatalog Lovisa kan du söka efter litteratur och hantera dina lån.

Bibliotekskatalogen

I vår bibliotekskatalog Lovisa kan du söka efter litteratur och se var den är placerad. Det som är placerat i magasin eller depå beställer du fram. Det som redan är utlånat kan du ställa dig i kö på. Dessutom kan du kontrollera dina lån och i vissa fall förlänga lånetiden.

Hur gör jag för att få låna?

Studenter och anställda vid Lunds universitet använder sitt LU-kort som bibliotekskort. Innan du kan låna med ditt LU-kort måste du aktivera ditt kort på något av biblioteken. Registrera gärna ett lånekonto innan du går till biblioteket och glöm inte att ta med giltig fotolegitimation.

Är du gästforskare eller gäststudent vid Lunds universitet måste du även ha med dig ett antagningsbevis eller ett intyg om anknytning till Lunds universitet för att få ett bibliotekskort eller för att aktivera ditt LU-kort för lån.

Även du som inte är student eller forskare är välkommen att låna vid våra bibliotek om du är över 18 år och bosatt i Sverige. Fyll först i ansökan om lånekonto och hämta sedan ut ditt bibliotekskort vid något av våra bibliotek. Glöm inte ta med giltig fotolegitimation.

Om du inte har svenskt person- eller samordningsnummer och inte heller är gäststudent eller gästforskare så behöver du utöver fotolegitimation även ta med dig en ifylld borgensförbindelse (PDF) samt din borgenär, som i sin tur måste kunna legitimera sig. Borgenären måste ha fyllt 18 år och vara bosatt i Sverige, och får inte vara anställd vid något av biblioteken vid Lunds universitet.

Är du distansstudent? Läs på vår sida För distansstudenter om hur du skaffar ett bibliotekskort.

Lånevillkor

Giltig lånehandling är LU-kort eller bibliotekskort som utfärdats vid Lunds universitets bibliotek. Lånehandlingen ska uppvisas vid varje lånetillfälle. När du skickar in din ansökan om lånekonto godkänner du och förbinder dig att följa våra gemensamma lånevillkor. Lånevillkoren är fastställda av Biblioteksstyrelsen och godkända av universitetets juridiska enhet.

Giltig id-handling kan i undantagsfall användas som lånehandling.

Reglerna för vad man får låna och hur länge varierar vid de olika biblioteken. Oftast är referensböcker, tidskrifter, specialsamlingar, och äldre material ej till hemlån.

Sidansvarig: