Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lån

Gemensamma lånevillkor på Lunds universitets bibliotek
Biblioteken vid Lunds universitet har gemensamma lånevillkor och du använder ditt LU-kort som bibliotekskort. I vår bibliotekskatalog LUBcat kan du söka efter litteratur och hantera dina lån.

Bibliotekskatalogen

I vår bibliotekskatalog LUBcat kan du söka efter litteratur och se var den är finns. Det som är placerat i magasin eller på depå beställer du fram. Det som redan är utlånat kan du ställa dig i kö på. Dessutom kan du kontrollera dina lån och i vissa fall förlänga lånetiden.

Hur gör jag för att få låna?

Studenter och anställda vid Lunds universitet använder sitt LU-kort som bibliotekskort. Innan du kan låna med ditt LU-kort måste du aktivera ditt kort på något av de 26 biblioteken. Registrera gärna ett lånekonto innan du går till biblioteket och glöm inte att ta med giltig fotolegitimation.

Är du gästforskare eller gäststudent vid Lunds universitet måste du även ha med dig ett antagningsbevis eller ett intyg om anknytning till Lunds universitet för att få ett bibliotekskort eller för att aktivera ditt LU-kort för lån.

Även du som inte är student eller forskare är välkommen att låna vid våra bibliotek om du är över 18 år och bosatt i Sverige. Du är välkommen till något av våra bibliotek för att få ett lånekort.

Saknar du svenskt person- eller samordningsnummer, och inte heller är gäststudent eller gästforskare, så behöver du utöver fotolegitimation även ta med dig en ifylld borgensförbindelse (PDF) samt din borgensman, som i sin tur måste kunna legitimera sig. Borgensmannen måste ha fyllt 18 år och vara bosatt i Sverige, och får inte vara anställd vid något av biblioteken vid Lunds universitet.

Är du distansstudent? Läs på vår sida För distansstudenter om hur du skaffar ett bibliotekskort.

Lånevillkor

Giltig lånehandling är LU-kort eller bibliotekskort som utfärdats vid Lunds universitets bibliotek. Lånehandlingen ska uppvisas vid varje lånetillfälle. När du skickar in din ansökan om lånekonto godkänner du och förbinder dig att följa våra gemensamma lånevillkor. Lånevillkoren är fastställda av Biblioteksstyrelsen och godkända av universitetets juridiska enhet.

Giltig id-handling kan i undantagsfall användas som lånehandling.

Reglerna för vad man får låna och hur länge varierar vid de olika biblioteken. Oftast är referensböcker, tidskrifter, specialsamlingar, och äldre material ej till hemlån och måste läsas på plats.

Sidansvarig: