Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Läs- och skrivstöd

Har du en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt litteratur? Då kan du få hjälp att skaffa kurslitteratur som talböcker. Du kan också få anpassade kurskompendier och annat undervisningsmaterial. Våra datorer är utrustade med olika stödprogram.

Kontakta ditt ämnesbibliotek

Behöver du talböcker eller annan anpassad litteratur kan du få ett konto hos MTM, Myndigheten för tillgängliga medier. De har över 100 000 talböcker i sin katalog Legimus, bland dem många kursböcker.

För att få tillgång till konto och mer information om hjälp och stöd, vänd dig till ditt ämnesbibliotek. Bibliotekarien registrerar dig i MTM:s digitala bibliotek och ger dig en introduktion i hur nedladdningen fungerar. Du får också hjälp att ladda ner böckerna och support med tekniska frågor eller andra problem. 

Det finns en Talboksguide där du får mer information om hur du kommer åt och använder talböcker.

Ditt ämnesbibliotek hjälper dig även med information om vilka program, till exempel stavningsprogram, som finns på datorerna och som kan vara en hjälp för dig.

Program på våra datorer

Många av bibliotekens datorer är utrustade med stödprogram:

  • Easy Reader är ett program för att läsa talböcker och få texter upplästa.
  • Stava Rex är ett stavningsprogram för svenska.
  • Spell Right är ett stavningsprogram för engelska.

Kontakta biblioteken för att få veta var du kan använda dessa program.

Kontakta Pedagogiskt stöd och Studieverkstaden

För att få tillgång till övriga stödåtgärder, kontakta Pedagogiskt stöd vid Lunds universitet. Där kan du få information om anteckningshjälp, mentorstöd och förlängd tentamenstid.

Studieverkstaden kan du få hjälp med studieteknik och att skriva akademisk text genom individuell handledning och kurser.

Sidansvarig: