Lunds universitet

FAQ Mitt Kursbibliotek

 1. Jag har skapat ett kursbibliotek, men jag hittar det inte i listan!
  När man skapar ett nytt kursbibliotek ska man vara noga med att kontrollera att man placerar det under rätt fakultet/enhet. Om du har skapat ett kursbibliotek men inte kan hitta det i förteckningen för din fakultet/enhet kan du söka under "Alla". Skulle du ha råkat välja fel fakultet/enhet, kan du ändra om du går in under "Redigera kursbibliotek" på administratörssidan.

 2. Hur gör jag för att länka till en e-bok?
  Hur länkningen ska göras beror på om du har letat upp e-boken i Lovisa eller i Summon. Exakt hur du bör göra länkningen beskrivs i manualen, avsnitt 5.1.

 3. Jag skulle vilja börja använda Mitt Kursbibliotek i min undervisning. Hur gör jag för att bli administratör?
  Du blir enklast administratör genom att kontakta ditt ämnesbibliotek. Biblioteket kan också ge dig uppgifter om utbildning. Du kan också kontakta mittkursbibl@remove-this-part.lub.lu.se

 4. Hur laddar jag upp dokument till Mitt Kursbibliotek?
  I administratörsvyn finns en funktion "Ladda upp dokument". Tillvägagångssättet beskrivs i administratörsmanualen, avsnitt 6.

 5. Måste jag ladda upp ett dokument flera gånger om jag vill använda det i flera kursbibliotek?
  Ja. Ett uppladdat dokument är bara tillgängligt från det kursbibliotek till vilket uppladdningen gjorts.

 6. Jag har laddat upp en fil, men den syns inte i kursbiblioteket. Vad har gått fel?
  Kanske har du glömt att placera ditt dokument i kursbiblioteket? Läs hur du ska göra i administratörsmanualen, avsnitt 5.1.

 7. Jag har gjort ett kompendium, men det syns inte i kursbiblioteket. Vad har jag gjort för fel?
  Kanske har du glömt att placera ditt kompendium i kursbiblioteket? Läs hur du ska göra i administratörsmanualen, avsnitten 3.2 och 5.1.

 8. Jag har laddat upp en fil till Mitt Kursbibliotek, men studenterna kan inte öppna den. Vad har gått fel?
  När du laddar upp egna filer kan du bestämma tillgängligheten. Du kan välja att göra filen tillgänglig för alla som tittar i kursbiblioteket. En annan möjlighet är att begränsa tillgängligheten så att endast de studenter som är registrerade på den kurs dit kursbiblioteket hör kan öppna filen. Läs hur du ska göra i administratörsmanualen, avsnitt 6.1.

 9. Jag har gjort ett e-kompendium, men studenterna kan inte öppna dokumenten. Vad har gått fel?
  I ett e-kompendium kan du samla olika typer av resurser, också filer du själv laddat upp till kursbiblioteket. När du laddar upp egna filer kan du bestämma tillgängligheten. Du kan välja att göra filen tillgänglig för alla som tittar i kursbiblioteket. En annan möjlighet är att begränsa tillgängligheten så att endast de studenter som är registrerade på den kurs dit kursbiblioteket hör kan öppna filen. Läs hur du ska göra i administratörsmanualen, avsnitt 6.1.

 10. Kan jag göra ändringar i ett uppladdat dokument?
  Nej, du måste ändra i originaldokumentet. När du gjort dina ändringar, måste du ladda upp dokumentet igen.

 11. Finns det någon administratörsmanual för Mitt Kursbibliotek?
  Ja, det finns en administratörsmanual på svenska. Du hittar manualen på www.lub.lu.se/laerare/mitt-kursbibliotek.html. Du kan välja om du vill läsa i manualen på skärmen eller om du vill skriva ut den. Manualen finns i PDF-format under Relaterade länkar på samma sida. 

 12. När jag uppdaterade ett kursbibliotek råkade jag radera ett av blocken. Går det att återställa?
  Det finns ingen funktion för att återställa enskilda block i ett kursbibliotek. Man måste alltså återskapa blocket och lägga in de ingående posterna på nytt. Då du uppdaterar ett kursbibliotek är det därför mycket viktigt att du kontrollerar att du inte råkat markera någon ruta Ta bort? innan du sparar dina ändringar.

 13. Finns användarmanualen för Mitt Kursbibliotek på engelska?
  Nej, tyvärr inte. Ämnesbiblioteken kan hjälpa engelskspråkiga lärare. Det går också bra att vända sig till mittkursbibl@remove-this-part.lub.lu.se

 14. Vad heter Mitt Kursbibliotek på engelska?
  Det engelska namnet är My Course Library.

 15. Hur tar jag bort ett kursbibliotek?
  Gå in under "Redigera kursbibliotek" i administratörsvyn och klicka på knappen "Ta bort kursbibliotek".

 16. Hjälp! Jag råkade ta bort ett av mina  kursbibliotek. Går det att återställa?
  Kontakta mittkursbibl@remove-this-part.lub.lu.se så får du hjälp att återställa det borttagna kursbiblioteket. Glöm inte att tala om kursbibliotekets namn!

 17. Jag skulle vilja lägga in en fil i Mitt Kursbibliotek. Hur bestämmer jag tillgängligheten?
  Du kan välja att göra filen tillgänglig för alla som tittar i kursbiblioteket. En annan möjlighet är att begränsa tillgängligheten så att endast de studenter som är registrerade på den kurs dit kursbiblioteket hör kan öppna filen. Läs hur du ska göra i administratörsmanualen, avsnitt 6.1.

 18. Jag har länkat till en fulltextartikel. Kommer mina studenter att kunna läsa artikeln hemifrån?
  Ja, studenter och anställda vid Lunds universitet har tillgång till de licensierade resurserna också från datorer utanför nätverket. När du vill öppna en fulltextresurs från exempelvis Summon eller Electronic Journals and Books A-Z öppnas ett inloggningsfönster där du skriver in din StiL- eller LUCAT-identitet.

 19. Jag vill lägga ut en PowerPoint som jag använder i min undervisning. Kommer hela världen att kunna se den?
  När du laddar upp egna filer kan du bestämma tillgängligheten. Du kan välja att göra filen tillgänglig för "Alla", vilket innebär att alla som tittar i kursbiblioteket också kan öppna filen. Det finns också möjlighet att begränsa tillgängligheten så att endast de studenter som är registrerade på den kurs dit kursbiblioteket hör kan öppna filen. Läs hur du ska göra i administratörsmanualen, avsnitt 6.1.

 20. Kan jag ladda upp alla sorters filer till ett kursbibliotek?
  Ja, det går bra. Man bör dock tänka på att t ex video eller stora bildfiler kan vara svåra att öppna för användare som inte har bredband. Likaså bör man tänka på att användare inte kan öppna Word- eller PowerPoint-filer om de inte har programmet (eller en s k viewer) installerat på sin dator. Det kan därför vara bra att göra om alla dokument till pdf-format innan man laddar upp dem till ett kursbibliotek.

 21. Får jag skanna en text eller en bild och ladda upp filen till Mitt Kursbibliotek?
  Ja, under förutsättning att materialet är ditt eget. Om du vill skanna material som har en annan upphovsman, måste du be om tillstånd. Läs mer i handledningarna på www.lub.lu.se/laerare.

Senast uppdaterad: 2012-02-21
Webbansvarig: Webbredaktionen

Lunds universitets bibliotek, Box 3, 221 00 Lund. Telefon: 046-222 00 00 (vx)